У квітні віруючі трьох світових релігій будуть святкувати найвизначніші для них свята. Великдень для християн, Пейсах для іудеїв та початок місяця Рамадан для мусульман.
Україна належить до низки тих країн, де зустрілися між собою великі релігії: християнство, іслам та іудаїзм. Саме тому ми поцікавились про споживання меду під час Великого посту та на Великдень у християн, під час Рамадану у мусульман, дізнались чому мед визнаний кошерним продуктом в іудеїв.

Великий піст
Наразі в Україні триває Великий піст, який закінчиться напередодні Великодня у суботу 18 квітня. Це особливий період для християнина, під час якого людина намагається очистити себе від усякої скверни, присвячує багато часу молитві, покаянню, обмірковуванню своїх гріхів. Щоб допомогти собі очиститися духовно, вводяться обмеження на певні розваги та задоволення, в тому числі, на їжу тваринного походження. Мед – це продукт, зібраний бджолами. Але вони його збирають з нектару квіток багатьох видів рослин, а не виробляють самостійно, як, наприклад, корови молоко. Тому протягом посту дозволяється неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед. Такі солодощі як мед, халва та чорний шоколад рекомендовано вживати замість цукру. Окрім того, мед – просто криниця корисних властивостей. Він має протигрибкові, противірусні, і навіть антибактеріальні властивості. Більше того, він завжди особливо шанувався церквою. При багатьох монастирях були і є пасіки.

Додавання меду у найголовнішу страву – Великодню паску
Вже зовсім скоро, 19 квітня православні українці відзначатимуть світле сімейне свято Великдень. Паска — це традиційна європейська випічка, яку роблять до Великодня у багатьох країнах. Не тільки в межах держав чи регіонів, але й у кожній родині є свій особливий рецепт паски. Десь додають цедру і цукати, десь лише родзинки, а десь мед. Відомі такі паски з додаванням меду: Сироїдна мигдальна паска, Вершкова паска з рікотти, Паска класична медова, Медово-сирна паска, тощо. Паска з медом виходить солодка та ароматна. Порадуйте своїх рідних солодкою паскою з медом на Великдень.
Дуже смачними також є страви з медом до столу. Особливою знахідкою для гурманів є маринади з медом для шашликів чи курячих крилець, ребер або ж рибного коропу. Неперевершеною виходить індичка з медом запечена в духовці. А натуральний липовий мед є відмінною заправкою до будь-якого салату з сирих овочів і фруктів. Так, наприклад, для вітамінного яблучно-апельсинового салату потрібно:
- потерти на крупній тертці моркву;
- порізати дрібними шматочками апельсин з яблуками;
- все перемішати, посипати горіхами, зверху видавити лимон і щедро полити рідким медом.
Цей салат – не тільки відповідне для пасхального столу блюдо кухні, але і вітамінна підмога у весняний, або ж карантинний період.

Мед під час Рамадану
Ось практично і настав Священний місяць Рамадан, який відбудеться з 23 квітня по 23 травня. Саме на нього мусульмани чекають з нетерпінням весь рік. У цього місяця є свої особливості, і щоб отримати максимальну користь від нього, людям на допомогу приходять деякі речі, використовуючи які мусульмани не тільки покращують своє здоров’я, але також і отримують нагороду від Всевишнього Аллаха. Мед визнаний чудовим продуктом життєдіяльності бджіл. Цей унікальний продукт був згаданий навіть в Священному Корані. Він наділений приголомшливими цілющими властивостями та гастрономічною цінністю для людей і тварин. Вживаючи мед, людина зміцнює свій організм, отримує зцілення від хвороб та задоволення від солодкого і корисного дару працьовитих творінь Аллаха – бджіл.

Мед – кошерний продукт
Слово «кошер» пішло від поняття «кашрут» – законів і розпоряджень, що стосуються життя євреїв. З положень описаних в Торі є більш ніж 600 заповідей. Понад 50 з них стосуються їжі та визначають, що таке кошерний продукт харчування.
За повелінням Аллаха, те їстівне, що можна отримати від некошерних тварин, вважається нечистим. Як в такому випадку може бути кошерним мед, якщо його робить некошерним бджола? Секрет в тому, що організм бджоли мед не виробляє. Бджоли переносять квітковий нектар через ротову порожнину, використовуючи його лише як тимчасове «сховище», поки рівень цукру не досягне 80%, а потім вони поміщають його в стільники і там зберігають. Так що бджолиний мед являє собою унікальне явище в кашрут!
Цього року іудеї відзначають Песах з 8 по 16 квітня. Це свято свободи, встановлене на честь виходу євреїв від рабства з Єгипту. Воно символізує оновлення світу та звільнення людини. Одними з головних традицій свята є вечірні трапези та смачні частування. Мед додають в мацу, прісний хліб із пшеничного борошна, який вживається насамперед під час Песаха. А також з маци та меду готують імберлах, традиційна та класична страва під час Песаха для іудеїв.
Хаг песах самеах!
Гарних всім свят! Куштуйте мед та будьте здорові!